Británia na zjedenie (1.): Herdwická barania polievka

 
 
 

Pár desiatok výtvorov ostrovnej kuchyne pri prehĺtaní nevyžaduje prudko zadržaný dych, celou silou zavreté oči a ani myseľ upätú na predstavu taniera pariacich sa bryndzových halušiek made by mama. Dovoľujeme si postupne vám ich predstaviť spolu s unikátnym prostredím, z ktorého vzišli, a pomôcť tak zrútiť predsudky o nejedlej britskej kuchyni.

Keswick

Neveľká metropola Keswick tvorí jadro výnimočne hornatej anglickej časti Lake District (Oblasť jazier). Bližšie je to z tohto severozápadného romantického zapadákova do škótskeho Edinburghu než do Londýna, vzdialenostne, dialektovo, hustotou osídlenia i rýchlosťou osvojovania módnych trendov.

Pusté hnedé kopce (sústredených je tu hneď dvadsaťpäť najvyšších anglických končiarov) sa okolo Keswicku pravidelne striedajú s temnými jazerami a menej pravidelne s drevenými farmami. Drsnota priam idylická! Búrlivé výšiny sťaby vytrhnuté z rukopisu Emily Bronte! A tá neobyčajná miestna kuchyňa!

Najvychytenejšou lokálnou špecialitou je v okolí Keswicku polievka z mäsa z herdwických baranov.

Svojím názvom a stručnou charakteristikou zrejme odoženie od stola i statočnejšieho gurmána, no verte, že pre jej zatracovanie neexistuje objektívny dôvod! Vývar z baraních kostí so zemiakmi a koreňovou zeleninou, ktorá sa ako jediná pod severákmi Lake Districtu dá dopestovať, matne pripomína taliansku minestrone. Je však oveľa výraznejšia a hustejšia, je sa horúca ako diabol sám a zasýti vás tak, že z jednej porcie budete mať energiu na zdolanie všetkých neďalekých končiarov.

Keď po polievke jedného veterného dňa opäť vyhladnete, nevyhnite sa prosím ani ďalším miestnym špecialitám. Do pozornosti dávame rebarborový koláč, jahňaciu roštenku so zemiakmi a hustou omáčkou, zapekaný syrovo-klobásový nákyp a topinky s mletým mäsom a vajíčkom.

Enjoy your meal!

 

Text: Lucia Mušáková

 
 

Pridajte komentár:

 
 
 

 

Sme na Facebooku!