Ako piť a neopiť sa? Ako bojovať proti stavom „po opici“?

 
 
 

Občas sa každému z nás stane, že sa zabudne riadiť zlatým pravidlom: „Všetko s mierou.“ Prehýrená noc v zajatí alkoholu si takmer vždy vyberie svoju daň na našom tele.

Neznesiteľné bolesti hlavy, nepríjemná chuť v ústach, neuhasiteľný smäd, problémy so svetlom a tráviace ťažkosti sa prejavia až na druhý deň. So skúseností určite viete, že uvedené stavy vôbec nie sú príjemné.

Ľudská vynaliezavosť nepozná hranice a v súčasnosti existuje niekoľko overených zásad, ktoré pomáhajú stavom „po opici“ predchádzať. V prípade, že sa prevencia stane neúčinnou, dostáva sa na rad liečba. Ponúkneme vám i tipy pre dôstojné, čo najmenej bolestivé prežitie stavov „po opici“.

Základom je prevencia! Nepodceňujte ju!

Chystáte sa na party a plánujte si vyhodiť z kopýtka? Potom by ste sa mali na pitie alkoholu pripraviť v dostatočnom predstihu. Najdôležitejšia je dostatočná hydratácia. Dbajte na prísun minerálnej vody a ovocných štiav, ktoré zásobia organizmus vitamínmi, minerálmi a stopovými prvkami.

Rovnako dôležité je piť na sýty žalúdok. Mnohé laické rady odporúčajú, že pred pitím alkoholu je vhodné zjesť mastné, slané, či iné nezdravo výdatné jedlo. Dodržanie uvedeného odporúčania v skutočnosti prináša viac škody ako úžitku, pretože organizmus má veľa práce so samotným trávením. Alkohol proces trávenia nijakým spôsobom neuľahčuje, a preto sa môže stať, že večer strávite v spoločnosti toalety. V každom prípade zjedzte zdravé a vyvážené jedlo s obsahom bielkovín, komplexných sacharidov a nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú dostatočnú schopnosť absorbovať alkohol. Skúsenejší konzumenti odporúčajú pred alkoholovou party vypiť mlieko, skonzumovať olivový olej, syr a orechy. Najväčšou tragédiou je pitie alkoholu na lačný žalúdok.

Ďalším dôležitým bodom je správny výber alkoholu. So skúseností určite viete, akými účinkami na vás jednotlivé druhy alkoholu účinkujú. Ak nepreferujete konkrétny druh alkoholu, držte sa drinkov svetlých farieb (vodka, biele víno). Tmavý alkohol (červené víno, whisky, brandy) predstavuje vyššie riziko vzniku opitosti. Vyberajte si kvalitné liehoviny a zásadne nemiešajte viacero druhov alkoholu! Popri dúškoch drinku sa prinúťte vypiť aj dostatok tekutín, ideálne s obsahom minerálov. Dobre poslúžia i ovocné šťavy, výnimkou nie sú ani niektoré športové nápoje. Odborníci odporúčajú striedať pitie alkoholických nápojov s nealkoholickými, pretože tak výrazne klesá celková spotreba alkoholu. Uvedené pravidlo sa netýka nápojov s obsahom kofeínu, ktoré spôsobujú dehydratáciu. Riaďte sa pravidlom: „Jedna hodina, jeden drink, jeden pohár vody.“

So zábavou sa okrem alkoholu spája aj fajčenie. Kombinácia alkohol a cigarety predstavujú takmer stopercentnú záruku vzniku „opice“. Fajčenie spôsobuje znížený prívod kyslíka do krvi, ktoré vyvoláva silnejšie formy stavov opitosti.

Dodržanie nasledovného odporúčania môže byť v niektorých prípadoch trochu náročné. Po príchode s party vypite pohár vody s multivitamínmi, najmä vitamínmi B-komplexu (najlepšie, ak si všetko nachystáte na nočný stolík). Vhodné je skonzumovanie banánu alebo ľahkých sušienok.

Čo v prípade, že prevencia bola neúčinná?

Najzákladnejším liečebným prostriedkom sú tekutiny. Alkohol spôsobil dehydratáciu, ktorú treba čo najrýchlejšie odstrániť. Využite služby špeciálnych preparátov určených pre stavy „po opici“, ktoré zakúpite v lekárni. Spoľahlivo poslúži pomarančový džús, paradajková šťava, mlieko alebo skúsenosťami i časom overená slepačia polievka. Nezabudnite na vitamíny skupiny B, pri bolestiach hlavy je účinný najmä thiamín.

 

Obrázok: freedigitalphotos.net, Naypong

 
 

Pridajte komentár:

 
 
 

 

Sme na Facebooku!